مالیات تکلیفی یکی از روش های دریافت مالیات می باشد که ما در این مقاله قصد داریم درباره ی این موضوع و انواع آن صحبت کنبم همراه ما باشید.
مالیات تکلیفی چیست؟
با شنیدن آن احتمالا این سوال در ذهن شما مطرح می شود که مالیات تکلیفی چیست؟ و چه کسانی باید آن را پرداخت کنند. همه ی ما می دانیم که همه ی افراد حقیقی و حقوقی در ازای خدماتی که دریافت می کنند موظف به پرداخت مالیات هستند.
این مالیات به درآمد اشخاص تعلق می گیرد و مانند یک تکلیف اشخاص حقیقی و حقوقی می بایست پرداخت کنند. مالیات تکلیفی در واقع از سمت قانون تعیین شده و از درآمد اشخاص کسر شده و باید پرداخت شود.
مالیات تکلیفی چند درصد از درآمد است؟
اگر شما نیز به دنبال این هستید که چند درصد از درامد به مالیات تعلق میگیرد در ادامه همراه ما باشید.
شما بسته با صنف کاری و خدماتی که ارائه می دهید می بایست مالیات پرداخت کنید این مالیات عدد ثابتی نیست و نمی شود قیمتی برای آن گذاشت برای مثال مالیات حق الوکاله ۵% از درآمد شماست ولی مالیات نقل و انتقال سهام ۴% است.
انواع مالیات تکلیفی
همانطور که گفتیم بسته به کاری که انجام میدید مالیات تعیین می شود و برای هر کاری درصد این مالیات متفاوت است. انواع مالیات تکلیفی عبارتند از:
- حقوق و دستمزد
- پیمانکاری
- مضاربه
- اجاره ملک
- حق الوکاله
حقوق و دستمزد
از رایج ترین آن ها مالیات تکلیفی حقوق و دستمزد است. در مالیات حقوق و دستمزد باید میزان تعیین شده از حقوق شما توسط کارفرما کسر و به مالیات پرداخت شود.
پیمانکاری
یکی دیگر از انواع مالیات ها مالیات تکلیفی پیمانکاری است. بدین ترتیب که شخص پیمانکار برای خدماتی که ارائه می دهد حق الزحمه دریافت می کند. کارفرما می بایست مقدار تعیین شده برای مالیات را کسر و به عنوان مالیات تکلیفی پیمانکاری پرداخت کند.
پس مالیات تکلیفی پیمانکاری بر عهده ی کارفرما است و شخص پیمانکار دخالتی در آن ندارد.
بر اساس قانون ۵% ناخالصی از حق الزحمه ی پیمانکار کسر و به مالیات پرداخت می شود که در قانون جدید به ۳% ناخالصی کاهش پیدا کرده است.
مضاربه
این مالیان جزو مالیات تکلیفی مستقیم است که مختص به اشخاصی می شود که برای راه اندازی کسب و کار وام می گیرند. بدین صورت که شخص وام گیرنده که برای فعالیت اقتصادی وام می گیرد می بایست از میزان سودی که دریافت می کند به مالیات پرداخت کند.
اجاره ملک
در گروه مالیات های مستقیم، مالیات تکلیفی اجاره ملک هم قرار دارد بدین صورت است که اگر شخصی از اجاره ی ملک درآمدی کسب کرده باشد، و آن ملک به شخص حقیقی اجاره داده شده باشد، مالیات اجاره بر عهده ی مالک است.
اما اگر ملک به شخص حقوقی اجاره داده شود، این مالیات بر عهده ی مستاجر است و می بایست مقدار تعیین شده را از اجاره کسر کرده و به مالیات پرداخت کند.
حق الوکاله
مالیات تکلیفی حق الوکاله برعهده ی وکلا می باشد و باید توسط آن ها پرداخت شود. بدین صورت که وکلا برای قراردادی که تنظیم می کند که حق الوکاله وکیل گفته می شود و آن را از موکل خود دریافت می کنند.
براساس قانون وکیل موظف است از میزان پولی که دریافت می مبلغی را کسر کرده و به مالیات پرداخت کند.
در صورت عدم پرداخت مالیات، وکلا موضف هستند که ۲۰% از مبلغ را به عنوان جریمه پرداخت کنند.
نحوه محاسبه
نحوه ی محاسبه ی انواع مالیات تکلیفی کار آسانی نیست اما قانون گذار موظف است برای برقراری عدالت بین تمامی اقشار جامعه مبلغی را برای هر قشری از جامعه تعیین کند.
شرایط نعیین میزان مالیات تکلیفی براساس نوع هر کسب و کار و شرایط هر کسب و کار متفاوت است. در صورت عدم پرداخت مالیات هر شخص دچار جریمه می شود.
جریمه عدم پرداخت مالیات
برای پرداخت مالیات زمانی مقرر می گردد که اشخاص موظف هستند که تا آخر زمان تعیین شده میزان مبلغ تعیین شده را پرداخت کنند و درصورت عدم پرداخت شخص مشمول جریمه می شود.
جریمه تعیین شده بدین صورت است که عدم پرداخت مالیات در زمان تعیین شده شامل جریمه ای معادل ۱% از میزان مالیات پرداخت نشده است و شما موظف به پرداخت آن هستید. در ادامه اگر شما همچنان مالیات را پرداخت نکردید برای هر ۱ ماه دیرکرد ۲.۵% به این میزان افزوده می شود.
این امکان وجود دارد که سازمان امور مالیاتی از فرد خاطی شکایت کند در این صورت به ۶ الی ۲ سال حبس تعزیری جریمه می شود.
نتیجه گیری
ما تمامی موارد را با هم بررسی کردیم که این میزان برای هر شخص با هر درآمد و فعالیت اقتصادی متفاوت است. بهتر است برای جلوگیری از جریمه از طرف سازمان امور مالیاتی تمامی مالیات خود را به موقع پرداخت کنید تا دچار جریمه نشوید.
بدون دیدگاه